June 21, 2017
Andrea Sánchez-Montañés
Comparteix aquest post

Maker Faire Barcelona 2017: creativitat i tecnologia

Barcelona ha celebrat la Maker Faire, la fira maker més important i que ha resultat tot un èxit. Durant el 17 i 18 de juny, la fira de Monjuïc s’ha convertit en un punt de trobada per entusiastes de la tecnologia, enginyers, educadors, estudiants i per a tot aquell que volia compartir les seves experiències al voltant del món maker a partir de les noves tecnologies i la fabricació digital. El Maker Faire representa una revolució en la forma de produir objectes tangibles i un canvi en el significat del consum, ja que cadascú pot fabricar-se el que necessiti.

 

Logo de la Maker Faire Barcelona.

A la fira, hi ha hagut tallers, conferències, drons i demostracions interactives de maquinàries com ara el tall làser i projectes innovadors. Un dels més destacats ha sigut l’Aquapioneers, un ecosistema de plantes i aquaris que s’alimenta mútuament. També destacava al final del pavelló una megapantalla formada per un conjunt de LEDS RGBS que estaven dins d’ampolles d’aigua reciclades. Cada ampolla s’il·luminava formant paraules, figures o dibuixos. Al costat, hi havia una cortina d’aigua que es controlava per un telèfon mòbil.  Tots dos són projectes de Tecnoateneu de Vilablareix. Dos exemples de l’interès de la fira per fomentar la creativitat entre tots els participants.

Pantalla de LEDS RGBS i maqueta del seu funcionament.

Al centre del gran espai que és el Pavelló Italià, hi ha un refugi de color gris i rosa per a situacions d’emergència. Un projecte de fabricació ràpida fabricat per FabLab Alacant. A més, també es destacaven jocs adaptats a la tecnologia: un pinball digital amb una pantalla i els botons, videojocs de futbol del mateix estil i una mini pista de hockey recreatiu. Molt a prop, hi ha una nova manera de fer quadres: un robot escull els colors i pinta sol. Idees tradicionals, però adaptades a les noves tecnologies.

Refugi d’emergència de FabLab Alacant.

Els tallers de la Maker Faire han convertit en makers a nens i a adults, el que demostra que qualsevol pot ser un creador de tot el que imagini.  També hi havia conferències al Caixa Fòrum com ara Learning How to Learn i espais de conversa on els participants són els protagonistes.

Imatges de la Maker Faire.

FabLab Sant Cugat ha estat a la Maker Faire apostant per la filosofia maker. El laboratori de fabricació digital ha presentat la seva maquinària com ara la impressora 3D i els tallers d’estiu FabKids o el concurs per a joves a la tardor, el Maker Challenge Sant Cugat.

Stand de FabLab Sant Cugat a la Maker Faire.

La fira ha estat organitzada per FabLab Barcelona, Soko i Sónar i amb el suport de la revista Make magazine, l’Ajuntament de Barelona i IN(3D)USTRY. Maker Faire vol impulsar la creativitat dels ciutadans a partir de la tecnologia. En la pròxima edició, París formarà part del esdeveniment com a exemple de coordinació de polítiques de suport al moviment maker i la fabricació digital entre l’Ajuntament de la capital francesa i el de Barcelona.

Un robot que pinta sol i una pista de hockey recreativa.

FABLAB Sant Cugat es un centro de fabricación digital y de intercambio abierto al público de 8 a ∞ años. En el FabLab cualquier persona puede aprender a fabricar un objeto físico (conectado o no) mediante un software de diseño y el uso de máquinas de impressión 3D, corte láser, cnc, laboratorio de electrónica. En el centro de Sant Cugat ofrecemos cursos y talleres de tecnologia para debutantes y para expertos.