Matí Maker, una trobada per connectar propostes de Barcelona sobre la innovació i el món maker

El dimecres 26 de setembre va tenir lloc la tercera trobada del Matí Maker, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que pretén donar a conèixer connectar propostes d’innovació social digital i makersLa trobada va tenir lloc al SokoTech, una antiga fàbrica de xocolata reconvertida en un espai de fabricació digital.

Les iniciatives de Barcelona per a impulsar la ciutat sostenible i innovadora

La jornada es va dividir en tres parts. La primera, anomenada “Makers News From the Community”, va anar a càrrec del Marc Pérez-Batlle, director de projectes de la comissió de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, qui va parlar sobre el Pla “Barcelona, ciutat digital”. L’objectiu d’aquest pla és que la ciutat empoderi els ciutadans a través de la tecnologia, per aconseguir que Barcelona esdevingui una ciutat sostenible i col·laborativa, en què els ciutadans i ciutadanes puguin accedir a un patrimoni comú de coneixement, de dades obertes i d’infraestructures informatives per tal de disposar d’uns serveis públics de qualitat.

Per a aconseguir-ho, es potencien esdeveniments com ara la Biennal de Pensament (del 15 al 21/10),  que convida tothom, mitjançant més de 50 espais, a debatre sobre quin ha de ser el paper de les ciutats per tal de fer front als reptes actuals. Una altra de les grans cites de la ciutat és l’In(3d)ustry (del 16 al 18/10), que explora les possibilitats de la fabricació additiva i avançada i que, a més, aquest any incorpora una nova secció: la robòtica.  També va parlar d’altres esdeveniments com el Mobile World Congress i el YOMO (Youth Mobile Festival).

La Mariona A. Cíller, fundadora i directora del SokoTech, va presentar un altre dels esdeveniments “makers” de Barcelona: la Maker Faire, la trobada entre “geeks”, grups d’investigació científica i tecnològica i empreses per tractar sobre la ciutat del futur, que enguany va comptar amb la presència de Richard Stallman, el fundador del software lliure, o de Gael Langevin, creador de l’ InMoov, un robot dissenyat i fabricat en impressió 3D, i programat en Arduino.

El Matías Verderau, del FabLab Barcelona, va parlar del Fab City París Summit que es va dur a terme el juliol del 2018, i de l’aposta per fer que el Poblenou esdevingui el districte de la innovació i del prototipatge. També va citar la iniciativa Make Something, un projecte que compta amb el suport de Greenpeacei que promou el moviment maker per tal que tothom pugui fabricar-se el que necessiti en contraposició al consumisme.

El Marc Aguilar, de Barcelona Activa, va explicar el projecte Dsiscale, que vol adaptar la innovaciósocial digital i les plataformes de sensibilització col·lectiva per tal d’aprofitar les oportunitats d’utilitzar eines com ara dades obertes i maquinari obert per a abordar els reptes socials que se li plantegen a Europa. Per aconseguir-ho, fa un mapeig d’iniciatives que li permet visibilitzar entitats i projectes que utilitzen tecnologia digital per a resoldre reptes socials; una recerca de bones pràctiques per co-crear millors polítiques de suport a la innovació social i per últim, un enfortiment d’ecosistemes i prospectiva com el Digital Social Innovation Index Digital Social Innovation Future.

 
El Marc Aguilar, de Barcelona Activa, va explicar el projecte Dsiscale a Matí Maker

El Marc Aguilar, de Barcelona Activa, va explicar el projecte Dsiscale a Matí Maker

 

Per la seva banda, l’Ana Paola López, membre del consistori, va parlar de l’il.lab, l’aposta de Barcelona per accelerar la innovació urbana sostenible i social. La Isabella Longo va presentar l’espai Ca l’Alier, una antiga fàbrica en el cor del Poblenou reconvertida en un referent d’smart cities i que treballa en quatre eixos: la llar (habitatge), el barri (mobilitat), la ciutat (el mercat) i el món (àgora).

Tot seguit, en Pau Roldan, de Barcelona Activa, va defensar la necessitat de reunir els alcaldes i els vicealcaldes de les ciutats més importants del món amb la finalitat d’analitzar com funciona el creixement continu de les economies compartides. Això és el que es fa amb el projecte Sharing Cities, que tindrà lloc del 12 al 15 de novembre.

 
Pau Roldan, de Barcelona Activa, explica la iniciativa Sharing Cities

Pau Roldan, de Barcelona Activa, explica la iniciativa Sharing Cities

 

Per acabar, el primer bloc de presentacions, va concloure amb la intervenció de Mariano Martín Zamorano, que va presentar el Barcelona Civic Tech, un espai que obrirà les seves portes al gener, i que vol ser un lloc que doni suport a iniciatives cívic techque impulsin la narració tecnològica de la ciutat.

Projectes makers i de filosofia oberta

A la segona part de la trobada, “el barcamp”, diferents col·lectius maker  van presentar els seus projectes. Entre ells, el Santiago Fuentemilla, de FabLab Barcelona, qui va parlar de Futur Learning Unit, centrat a dissenyar, implementar i coordinar experiències d’aprenentatge amb la fabricació digital i la programació. El Xosé Pérez va exposar el “Things Network Catalunya”, una xarxa de persones i entitats comunitàries de la Internet de les coses, lliure i neutral, que volen crear comunitat global. A més, col·laboren amb guifi.net, una xarxa de telecomunicacions amb la mateixa filosofia.

Per la seva banda, Joaquim Garcia va explicar en què consisteix l’OpenStreetMap, una gran base de dades amb representació geogràfica d’ús lliure sota una llicència oberta. La Naiara Chaler va parlar d’Ulele, una plataforma internacional de crowfunding que dóna assessorament per a impulsar projectes i visibilitat online i offline. També reparteixen entre els projectes una bossa de 10.000€ i els donen oportunitats més enllà del crowfunding. Després, Miguel Fijini va presentar el Winemakers, uns tallers que es realitzaran al FabLab Barcelona i en els quals s’hi barregen la cultura del vi i la cultura makerCada persona serà capaç de “fer-se” el seu propi vi. Per acabar el barcamp, Isaac Pierre va parlar del seu projecte, el Twistab, que dissenya tamborets i taules desmuntables que s’adapten a les formes i mides que cadascú decideixi.

 
Miguel Fijini para dels Winemakers, uns tallers a FabLab Barcelona que barregen la cultura maker amb la cultura del vi

Miguel Fijini para dels Winemakers, uns tallers a FabLab Barcelona que barregen la cultura maker amb la cultura del vi

 

Com es pot sostenir econòmicament un espai maker?

La tercera trobada de Matins Makers va concloure amb un panell de Maker Economy. Mariona A. Cíller va moderar el debat entre Alejandro Rondón, arquitecte de NODODesign; Nada Tozija, de Transfolabi Ugo Reboni de Made MakerSpace Barcelona.  

Ugo Reboni va explicar que el seu espai, entès com una associació, és obert, i que qualsevol que ho desitgi pot fer-se’n soci. Per la seva banda, l’Alejandro va comentar que a NODO, un estudi d’artistes, tots ells autònoms, es dissenyen mobles i es creen aliances per tal de construir un bloc de coneixement molt potent.

Per acabar, el TransfoLab BCN és una associació dedicada als professionals que volen experimentar amb els residus, l’economia circular i la sostenibilitat mediambiental.

La tercera edició dels Matins Makers va concloure amb una sessió de networking amb menjar del Leka Open Source, un restaurant del qual és possible descarregar-ne el mobiliari, les parets i les parets i, fins i tot, algunes de les seves receptes. Dinar maker per tothom:  quan es vulgui i on es vulgui.